0

The Sámi Pavilion

Den nordiske paviljongen i Venezia er forandret til 'The Sámi Pavilion'. Dette er et historisk øyeblikk. Office for Contemporary Art Norway (OCA) er oppdragsgiver for utstillingen som vises i løpet av den 59. internasjonale kunstutstillingen La Biennale di Venezia i 2022, med de samiske kunstnerne Pauliina Feodoroff, Máret Ánne Sara og Anders Sunna. Forvandlingen av den nordiske paviljongen feirer kunsten og suvereniteten til det samiske folket, hvis nasjon strekker seg over den skandinaviske halvøya, Finland og inn i Kolahalvøya i Russland.

'The Sámi Pavilion' er kuratert av en gruppe bestående av OCAs direktør og sjefskurator Katya García-Antón, samisk forsker og duojár Liisa-Rávná Finbog og den samiske naturvokteren og politikeren Beaska Niillas, og kurator assistentene Liv Brissach, Raisa Porsanger og Martina Petrelli. Hver av kunstnerne har blitt beriket av individuelle dialoger med eldre i deres samfunn. Feodoroff har jobbet med den samiske underviseren og professor emerita Asta M. Balto; Sara har jobbet med reindriftssame og samisk kunnskapsbærer Káren E. M. Utsi; og Sunna med samisk professor i jus og juoigi (en som praktiserer joik) Ánde Somby. I samarbeid med Samisk Høgskole vil 'Samiske Veivisere' programmet bringe unge studenter, både nåværende og tidligere veivisere, for å formidle i 'The Sámi Pavilion' utstillingen. Veiviserne vil guide besøkende gjennom utstillingen og tilby publikum innsikt i samisk kultur og samfunn fra et samisk perspektiv.

Film av Egil Pedersen – Snöfokk Film AS. Produsert av Office for Contemporary Art Norway (OCA). Musikk av Mette Henriette (ECM)
Sami Pavilion support